Keskity siihen, mitä sinulla on sen sijaan, että miettisit asioita, joita sinulla ei ole tai taitoja, joita et osaa. Moni työnhakija, jonka kanssa olen viime aikoina jutellut, on aloittanut kertomalla, miksi ei täytä jonkin paikan vaatimuksia ja kertonut, ettei ole varma, riittääkö osaaminen tehtävään. Monella puuttuu itseluottamusta, ja se saattaa näyttäytyä rekrytoivalle esimiehelle epävarmuutena ja pätevyyden puuttumisena. Tämä voi olla myös kulttuuriasia. Suomessa on perinteisesti arvostettu vaatimattomuutta.

Tässä joitakin oman kokemuksen mukaan hyviä vinkkejä työn hakemiseen:

  1. Mieti, mitä haluat: millainen fyysinen työympäristö, työkaverit, esimies, työn sisältö, sopiiko rooli omaan persoonaan. Mieti, mitä et halua. On tärkeää pitää mielessä, että haku voi onnistua: haluatko todella tehdä hakemaasi työtä?
  2. Tee hakemus ja cv rehellisesti: keskity siihen mitä osaat, ei siihen, mitä et osaa. Kysele ystäviltä ja työkavereilta siitä, millaisina he sinut näkevät. Lisää näitä asioita ansioluetteloon.
  3. Kuvittele itsesi hakemassasi tehtävässä ja mielikuvaharjoittele. Ajattele itsesi hoitamassa tehtäviä ja edistämässä yrityksen asioita.
  4. Soita ilmoituksessa olevalle yhteyshenkilölle ja hymyile puhelimessa, ole selkeä ja älä puhu liian pitkään, arvosta toisen aikaa, ensivaikutelman syntymiseen tarvitaan vain alle minuutti.
  5. Haastattelussa ole oma itsesi ja ole rehellinen, haastattelija todennäköisesti huomaa, jos esität sellaista kuin kuvittelet hänen haluavan nähdä. Vältä psykologisia kikkoja, kuten ottamasta samoja asentoja haastattelijan kanssa. Se on läpinäkyvää ja paljon ihmisiä tapaavat henkilöt tunnistavat nämä keinot. Ole aito!
  6. Jos et tule valituksi, jätä silti hyvä kuva haastattelijalle. Ystävällisyys hylkäävän päätöksen jälkeen on edelleen harvinaista ja jää mieleen. Sinut muistetaan, kun seuraavan kerran haetaan työntekijää.