Olen tehnyt suorahakua entiseen malliin. Ajattelin, että koronasäännösten takia voisi olla vaikeaa löytää työpaikan vaihdosta kiinnostuneita ihmisiä. Uuden tilanteen edessä moni olisi voinut olla varautunut ja pitää kiinni vanhasta. Toisin kuitenkin kävi.

Vastaanotto ehdotuksiin on ollut jopa myönteisempää kuin ennen koronaa. Ehkä ihmisten helpompi jutella etätöissä kuin toimistolla. Monilla elämä on nyt kiireettömämpää. Voi myös olla, että uusi tilanne yhteiskunnassa avaa silmiä myös uusille mahdollisuuksille muilla elämän alueilla. Useimmat kontaktoimani henkilöt ovat siis olleet melko avoimia ainakin kuuntelemaan ehdotuksia. Tällä hetkellä kaikilla on paljon yhteneväisyyksiä elämissään, ja se on helpottanut samalle aaltopituudelle siirtymistä. On siis ollut aiempaa helpompi saada kontakti ihmisiin.

Videotapaamisissa huomio kiinnittyy myös omaan itseen viestijänä

Asiakkaat, joiden kanssa olen työskennellyt, ovat ennestään tuttuja. Uusien asiakkaiden haku tänä aikana olisi varmasti ollut vaikeaa. Kun ihmiset ovat jo tuttuja, on ollut helppoa siirtyä keskustelemaan etäyhteyksien kautta. Tiedostojen ja oman näytön jakaminen helpottavat keskusteluja.

Haastattelut ovat sujuneet hyvin. Lähes kaikki ovat käyttäneet videokuvan jakamista tapaamisissa. Päälle puhuminen on ehkä hieman yleisempää videohaastattelussa kuin muuten, koska on vaikeampi tulkita, milloin toinen aikoo sanoa jotain. Varsinkin, jos haastattelijoita on enemmän kuin yksi. Huomio tulee kohdistettua enemmän haastateltavaan, jolloin saattaa joskus puhua muiden haastattelijoiden kanssa samaan aikaan. Tämä ei kuitenkaan ole ollut iso ongelma.

Kaikkein suurin ero mielestäni on, että omia kasvoja ja ilmeitä joutuu tarkkailemaan. Omat kasvot saa tietysti pois näkyviltä, mutta kun muilla ne ovat näkyvissä, ne tulee helposti pidettyä pienellä ruudulla myös itsellä. Kun katse osuu omaan naamaan, tulee laitettua hymy takaisin naamalle. Tämä saattaa aluksi olla tekohymy, mutta kun toinen vastaa hymyyn, siitä tulee oikea hymy.

Mitä tästä ajasta jää käteen, mikä jatkuu haastatteluissa?

Jatkossa uskon, että tulen käyttämään Teamsiä ja Zoomia aiempaa enemmän puhelujen ja tapaamisten tilalla. Haastatteluissa ja ensimmäisillä tapaamisilla oikea tapaaminen on kuitenkin edelleen tärkeää. Ihmisestä saa ruudun välityksellä kuitenkin vain aika kaksiulotteisen kuvan.

Kättelyn välttäminen tulee varmasti olemaan tapana vielä pitkään. Samoin käsien pesu ja muut hygieniatoimenpiteet.

Oman käyttäytymisen tarkkailu on suurin muutos, jonka etäyhteysaika on opettanut. Videolla puhuessa on tullut nähtyä omia ilmeitä enemmän kuin koskaan aiemmin. Hymyilyn tärkeys on noussut uuteen arvoon. Tämä täytyy muistaa myös, kun tapaamiset siirtyvät virtuaalimaailmasta takaisin ”oikeaan maailmaan”.

Kirjoittanut: Reija Laurell, suorahaku-, rekrytointi- ja HR-ihminen & yrittäjä